Les pèrdues i el malbaratament alimentari

La llei 3/2020, de l’11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris defineix:

  • Pèrdues alimentàries. Les parts comestibles dels aliments que queden a l’explotació mateixa, ja siguin reincorporades al sòl o utilitzades per a fer compostatge in situ.
  • Malbaratament alimentari. Els aliments destinats al consum humà, en un estat apte per a ésser ingerits o no, que es retiren de la cadena de producció o de subministrament per a ésser descartats en les fases de la producció primària, la transformació, la fabricació, el transport, l’emmagatzematge, la distribució i el consumidor final, amb l’excepció de les pèrdues de la producció primària.

Dades malbaratament

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) estima que un terç de tots els aliments produïts en l’àmbit mundial es perden o es malbaraten. Aquesta situació té impactes econòmics, socials i ambientals molt rellevants: suposa unes pèrdues de més de 750.000 milions de dòlars anuals i contribueix a generar entre el 8 i el 10 % de les emissions globals de gasos amb efecte d’hivernacle.

El Food Waste Index Report 2024, elaborat pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP), recull que en el 2022 es van malbaratar 1.050 milions de tones d’aliments a nivell mundial, el 19 % dels aliments disponibles en els sectors de la llar, la restauració i el comerç minorista. Aquest mateix informe recull que a Espanya els habitatges generen 2.895.272 tones/any, els serveis alimentaris 190.240 tones/any i els minoristes 332.920 tones/any.

Segons l’estudi realitzat per l’Agència Catalana de Residus i l’Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2012, a Catalunya, les llars, els comerços i la restauració generen unes 262.000 tones de malbaratament cada any o, el que és el mateix, uns 35kg/persona. La major part del malbaratament (58%) es produeix a les llars, seguit dels supermercats (16%), l’hostaleria (12%), el comerç minorista (9%), els serveis d’àpats (4%) i els mercats municipals (1%). En concret, a les llars catalanes l’any 2024 van llençar més de 173 milers de tones d’aliments (63,41 kg/llar) (Diagnosi del malbaratament alimentari a les llars catalanes. Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. 2024).