Prou malbaratament

Quatre dades sobre el malbaratament alimentari…

  1. A Europa es llencen 179 kg per habitant i any d’aliments que podrien ser aprofitats.
  2. Mentre que a Amèrica del Nord i Europa la major part del malbaratament es produeix a les fases de producció i consum (aproximadament un 10% en cada fase), a Àfrica i Àsia bona part del malbaratament es produeix a les fases de postcaptura i distribució, per manca de les tecnologies i logística necessàries per a una bona conservació.
  3. A Catalunya, només en la part final de la cadena alimentària (restaurants, comerços i famílies) es llencen 35 kg d’aliments per habitant i any.
  4. Amb els aliments malbaratats a Catalunya amb un any es podrien alimentar a més de 500.000 persones durant un any.

Per què és important?

  • El malbaratament alimentari és èticament inacceptable, especialment en un moment en que hi ha moltes famílies que tenen dificultats per alimentar-se.
  • Els aliments malbaratats es transformen en residus orgànics que tenen un important impacte al medi ambient. No només suposen milers de tones de residus que majoritàriament acaben en abocadors i incineradores, sinó que a més dificulten el reciclatge de les altres fraccions.
  • Els aliments que es llencen suposen una gran quantitat de recursos desaprofitats (adobs, maquinària, treball que s’ha emprat per produïr-los) i també un cost important per a l’administració, que ha de costejar el seu tractament com a residu. A Catalunya s’estima que el cost del malbaratament alimentari és d’uns 841 milions d’euros anuals.

Què podem fer per evitar el malbaratament?

Per evitar el malbaratament, és fonamental seguir aquests deu consells:

  1. Comprar productes locals
  2. Comprar segons les necessitats reals
  3. Conservar els aliments adequadament
  4. Consumir els aliments segons la seva data de caducitat o estat de conservació
  5. Cuinar i servir només el necessari per a cada àpat
  6. Guardar les restes
  7. Fer cuina d’aprofitament
  8. Consumir menys carn
  9. Cultivar els teus propis aliments

Agafar consciència del valor dels aliments i de la importància de no llençar-los.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *